Uldens egenskaber

Uld er guld

 

Lidt om den økologiske uld og silke.

 Uldens fantastiske egenskaber er gået tabt for mange mennesker. Det moderne menneske er vant til at smide sit tøj til vask hver aften, og tage rent på hver morgen.

 Uld har en naturlig selvrensende evne. Det ved de fleste.  At man kan gå mange dage, uger eller måneder i den samme uldundertrøje uden den lugter af sved, er derimod ikke særlig kendt. Det forudsætter at ulden er ubehandlet. Det vil sige at den ikke er ødelagt under behandlingen i industrien.

 Uldtøjet indeholder lanolin. Lanolin går i forbindelse med hudens fugtighed og salte (eller urin ) og forsæber. En kemisk proces der får svedlugten til at forsvinde. Ulden har brug for at blive luftet tit ( f.eks hænge over en stol om natten ) så er den frisk igen dagen efter.

Ulden trænger til vask når den begynder at lugte af sved. Efter en 4 – 5 vaske skal uldtøjet have lidt lanolin Emulsion i sidste hold skyllevand.

 Til sport og leg er uldundertøj fortræffeligt. Det varmer selv om det bliver vådt. En egenskab der er helt unik. Sejler du kajak og bliver våd, varmer ulden alligevel.

Arbejder du dig våd af sved op til toppen af bjerget, bliver du holdt varm når du triller ned.

Børn er aktive og bliver tit klamme af sved. Ulden absorberer fugtigheden og genererer en dejlig tør varme. Forebyg snot og forkølelse med uldundertøj.

Den økologiske lammeuld er blød og lækker.

 Er du til silke og uld findes undertøjet i 30% silke og 70%  uld . Silken gør stoffet stærkerer og føles køligerer mod huden, når der er varmt, men varmer år det er koldt.

En blanding af disse to fantastiske materialer er ren luksus. Ingen kradsen her!!!

 

Vedligehold:

Vask når det trænger ( meget forskelligt fra person til person ) Alt kan vaskes i maskine på uldprogram i uldvaskemiddel eller uldshampoo ( men er på eget ansvar da maskiner er forskellige ).

Håndvask i lidt uldshampoo er mest skånsomt. Vask og skyl i håndvarmt vand. Hvis man sveder meget kan man efter ca 5 vaske give uldtøjet en halv deciliter Lanolin Emulsion i sidste hold skyllevand, i håndvasken. Så er forsæbningsfunktionen igen i top.  Brugsanvisningen er på flasken.